Kovice

Najbrž so med vso kovinsko galanterijo poleg vijakov najrazličnejših oblik in velikosti ravno kovice tiste, ki imajo najširši spekter uporabe. Eden najbolj znanih primerov uporabe teh konstrukcijskih elementov je Eifflov stolp v Parizu, kjer so kovice tako konstrukcijski kot estetski predmet. Za stolp so uporabili kar 2 milijona in pol kovic, izdelanih po naročilu, s katerimi so spojili nekaj več kot 18 tisoč železnih kosov. Kakšna je bila njihova cena, ni znano, je pa 324 m visok in 10 tisoč ton težak stolp zanesljivo dokaz, da so kovice odličen vezni element.

 

Uporabnost kovic v konstrukciji

Kovice so deformabilni elementi, ki se uporabljajo za spajanje dveh ali več delov. Ti so lahko iz enakih ali različnih materialov. Takšen spoj nastane tako, da kovico vtaknemo skozi izvrtano luknjo in jo dvostransko ali enostransko deformiramo. Posamezni elementi so tako trajno spojeni oziroma povezani. Kovice različnih oblik in velikosti se uporabljajo v ladjedelništvu, gradbeništvu, letalski, usnjarski, avtomobilski, pohištveni in elektro industriji kovičeni so tudi nekateri mostovi, gospodinjski aparati, kartonasti izdelki in mnogi drugi predmeti. V podjetju Zakrajšek d.o.o. vam po naročilu izdelamo kovice različnih oblik in materialov, njihova cena pa variira glede na izbrano velikost, material in obliko.

 

Oblika, materiali in velikost kovic

Načeloma so lahko kovice kot spojni element tako velike, kot to zahteva celotna konstrukcija. V podjetju Zakrajšek d.o.o. izdelujemo kovice po naročilu, njihov premer in dolžina pa sta pri posameznih vrstah naslednja:

  • polne kovice: premer od Ø 0,6 do Ø 7 mm; dolžina do 75 mm
  • votle kovice: premer od Ø 4 do Ø 6 mm; dolžina do 35 mm
  • polvotle kovice: premer od Ø 2 do Ø 7 mm; dolžina do 70 mm

 

Pri nas lahko naročite kovice iz naslednjih materialov:

  • železo (Fe)
  • baker (Cu)
  • medenina (CuZn)
  • aluminij (Al)
  • aluminij magnezij (AlMg)
  • srebro (Ag)

 

Prednosti kovičenja

Kovice vstavimo v luknjo, ki je nekoliko večja od njihovega premera, in jih enostransko ali obojestransko deformiramo. Tako elementa spojimo, kovice pa prenašajo tudi delujoče obremenitve. Velika prednost kovičenja je, da z njimi lahko spajamo elemente iz različnih materialov. Temperaturnih vplivov na strukturo kovičenih delov in deformacij ni, poleg tega pa spoj prenaša obremenitev tudi s tornimi silami med stičnimi površinami posameznih spojenih elementov. Za kakovostno kovičenje so najprimernejše kovice po meri, pri izbiri materiala in dimenzij pa smo vam z nasveti vedno na voljo.